perjantai 14. maaliskuuta 2014

ETIOPIA: Elämää Hosainassa



Olemme viettäneet lähes kaksi kuukautta Hosainan kaupungissa, joka sijaitsee 230 kilometriä Addis Abebasta etelään. Tässä kaupungissa olemme suorittaneet varsinaista harjoittelua. Elämä täällä on ollut mukavaa, välillä hektistäkin, joten blogin julkaiseminen on lykkääntynyt. Suurimpana jarruna on tosin ollut netin kestokyky, joka näin maaseudulla on osoittautunut melko heikoksi. Onneksi voimme nyt sopivan hetken sattuessa kirjoitella siitä, miten elämämme on asettunut täällä etiopialaisessa maalaiskaupungissa.

Automatkaan Addiksesta Hosainaan on syytä nykyisin varata aikaa noin nelisen tuntia. Vaikka matka ei ole pitkä, keskituntinopeus ei pääse kohoamaan kovin vauhdikkaaksi, koska tiellä saattaa olla yllättäviä esteitä aina aaseista vettä kuljettaviin hevoskärryihin ja tietä ylittäviin nauta- ja vuohilaumoihin. Tie muuten on verrattain hyvässä kunnossa, eikä matkaan tarvitse enää varata useampaa vuorokautta kuten joskus ammoisina aikoina. Lähetystyön alkaessa täällä ainoa kulkuväline oli hevonen.

Hosaina on kovaa vauhtia kehittyvä maalaiskaupunki; ympäri keskustaa voi nähdä uusia kerrostaloja ja rakennustyömaita. Siinä missä parikymmentä vuotta sitten täällä oli vain yksi kerrostalo, niitä ilmestyy nyt kuin sieniä sateella. Kontrastit ovat täälläkin voimakkaita. Ne ihmiset, jotka astelevat valmiiden kerrostalojen kiiltävillä käytävillä eivät ole samoja, jotka rakennustyömailla ovat tehneet pitkää päivää repaleisissa vaatteissaan, ilman sen kummempia työvarusteita. Toivoa kuitenkin on, että vaurastuva kaupunki levittäisi vaurautta myös ympäröiville asukkaille.

Majoitumme täällä Etiopian evankelisen Mekane Yesus-kirkon (joka saavuttaa tulevina vuosina maailman suurimman luterilaisen kirkon tittelin) eteläisen hiippakunnan alueella. Suomalaiset ovat rakentaneet synodin alueelle omannäköisensä asuinalueen. Paritalo, jossa asumme, edustaa tyylipuhdasta 70-80-lukua, ja onkin melkoinen nostalgiapläjäys Arabian ja Iittalan astioineen ja Marimekon verhoineen. Meille hetkellinen muutto tänne Abessiniaan edustaa melkoista kohotusta opiskelijan elämäntyyliin. Kerrostalokaksion asemesta meillä on käytettävissä paritalon puolikas verannalla, puutarhalla ja saunalla varustettuna!
Ruokapuoli on meillä hyvin hoidettuna täällä. Olemme palkanneet kotiapulaisen hoitamaan talouttamme. Askale-rouva on erittäin osaava ja taitava, häneltä luonnistuvat niin paikalliset kuin suomalaisetkin klassikot alkaen injera-lätyistä ja wot-kastikkeista päättyen perunamuusiin ja ruskeaan kastikkeeseen. Paikallinen hedelmätarjonta tuo mukavan lisän ruokakulttuuriin, niinpä olemme saaneet herkutella ananaan, mangon, papaijan ja muiden etelän hedelmien tuoreilla mauilla. Nyt ainakin tietää, miltä hedelmän pitää maistua! 

Päivisin Hanna on työskennellyt kuurojen koululla ja Juha Hosainan teologisella seminaarilla. Hannan työnkuvaan kuuluu sekalaisia tehtäviä aina varastojen järjestämisestä koulun nettisivujen tekoon. Juha taas paikkaa teologisen seminaarin opettajapulaa pitämällä kursseja reformaation ajoista, maailman uskonnoista ja Afrikan kirkkohistoriasta. Työkulttuuri on aikataulujen suhteen joustava, joskus siinäkin määrin, että täsmälliset suomalaiset hämmentyvät. Jotenkin kaikki silti järjestyy tavalla tai toisella.

Hosainan kuurojen koulu on mahtava esimerkki siitä, mitä kehitys voi saada aikaan. Lapset, jotka muuten olisivat kuuroina ikuisesti tuomittuja kerjäämään tai paimentamaan karjaa, oppivat oman kielen ja pääsevät kiinni koulutukseen. Koululla opetetaan monia ammatillisia perustaitoja, jotka tulevat tarpeeseen koulun jälkeen. Lisäksi moni on lukion jälkeen lähtenyt jatkamaan opintojaan yliopistossa. 
Kokoontuminen joka-aamuiseen lipunnostoon


Kuurojen koulun nettisivuhankkeen tiimoilta muutamat kuuroista ovat kirjoittaneet oman tarinansa ylös esimerkeiksi siitä, mitä koulutus voi saada aikaan. On ollut sykähdyttävää saada lukea siitä, miten omien perheittensä halveksumat lapset ovat löytäneet oman ihmisarvonsa kielen oppimisen myötä.
Näitä tarinoita voi jokainen lukea Hosainan kuurojen koulun nettisivuilta, kun niiden julkaisupäivä koittaa (ja rukoilemme, että se tapahtuu pian!) Etiopian tele-yhtiön ja nettisivujen editoinnin kanssa on riittää vielä haasteita, mutta vielä tulee päivä, jolloin osoitteesta mysdh.edu.et löytyy muutakin, kuin linkkejä muiden koulujen nettisivuille!


Aikamme Hosainassa alkaa kohta olla lopussa, mutta saamme vielä viimeiset viikot nauttia matkailusta Etiopiassa. Toivottavasti pääsemme toimivan netin ääreen jakamaan uudestaan tuntojamme täältä, ennen kuin paluu Suomeen koittaa.

Lämpimät terveiset kaikille, jotka ovat kulkeneet hengessä mukana!
-Hanna & Juha