lauantai 21. syyskuuta 2013

BOTSWANA 18.9.2013 Dumêla, o tsogile jang?

Terveiset Botswanan pääkaupungista Gaboronesta, kuinka olet nukkunut?

Kiitos kysymästä, aika hyvin, tosin yksinkertaisten ikkunoiden läpi kantautuvat äänet ja koirien joukkohaukunnat ovat välillä hämmentäneet hiljaisiin öihin tottunutta.

Olen täällä Gaboronessa Suomen Lähetysseuran (SLS:n) kolmen kuukauden harjoittelussa vapaaehtoistyöntekijänä tutustumassa Lähetysseuran työhön Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, lähinnä Botswanassa. Harjoittelua varten olen käynyt viiden viikonlopun mittaisen esikoulutuskurssin, jonka jälkeen harjoitteluun voi hakea eri puolille maailmaa. Saman kouluksen myötä myös muut tämän blogin kirjoittajat ovat päätyneet Etiopiaan, Nepaliin ja Taiwanille.

Naputtelen tätä keskiviikkona, kolmantena iltapäivänä minun ja harjoittelijaparini Riikan asunnossa jonkun matkan päässä Gaboronen keskustasta.  Tähän mennessä olemme käyneet internetin päässä läheisellä ostarilla, jossa olemme samalla tehneet ruokaostoksia ja viilentyneet helteestä. Kotimme on uusi ja siisti, kahdella makuuhuoneella, olohuoneella, keittiöllä ja kylpyhuoneella varustettu rivitaloasunto. Naapurimme ovat kansainvälisiä, eteläafrikkalaisia ja israelilaisia ja vaikuttavat mukavilta. Uima-allaskin on, mutta tällä hetkellä siinä lilluu kuollut rotta, joten olemme jättäneet sen kokeilematta. Kotoisuutta olemme luoneet raitaserveteillä, kynttilöillä ja kokkaamalla.

­­­ Lähtöpäivän aamuna kävin Vanhan kirkon messussa, jossa matkaan evästivät muun muassa alkuvirtenä jo oman rippikoulun muistoihin vievä ”Onneni on olla Herraa lähellä” ja loppuvirtenä ”Herraa hyvää kiittäkää”. Niiden ja muiden viimeisen Suomen viikon mittaan veisattujen ja hyräiltyjen virsien saattelemana tuntui aika levolliselta lähteä matkaan, reitille tuntemattomalle.

Matkustimme Riikan kanssa vajaan vuorokauden Helsingistä Gaboroneen, jonne saavuimme maanantaina iltapäivällä Frankfurtin ja Johannesburgin kautta. Lentoreittimme muuttui yllättäen Helsinki-Vantaalla kulkemaan Lontoon sijaan Frankfurtin kautta ensimmäisen koneen myöhästymisen takia, mutta palvelu pelasi ja liput vaihtuivat odotellessamme matkallemme suotuisasti ja pääsimme perille suunnitelman mukaan.

Ensimmäisinä päivinä tutustuimme Gaboroneen ohjaajamme Maria Stirlingin kanssa. Hän on ollut Botswanassa Suomen Lähetysseuran (SLS) palveluksessa yli kaksikymmentä vuotta ja vastaa tällä hetkellä paikallisen luterilaisen kirkon musiikkityön kehittämisestä. Liikuimme valkoisella (maasto)autolla, joita katukuvassa käytännöllisyytensä ja näkyvyytensä takia näkyy paljon. Maria näytti meille paikkoja, työmatkareittimme ja paikallisen julkisen liikenteen kombien pysäkkejä.

Jo heti ensimmäisenä päivänä törmäsimme tekstin alussa oleviin tervehdyksiin ja paikallisten tapaan kätellä ihmisiä oikealla kädellä pitäen samalla oikeasta käsivarresta tai kyynerpäästä vasemmalla kädellä kiinni. Nuorista monet myös kättelevät toisiaan kämmeniä kolme kertaa kääntelemällä. Periaatteessa englannilla pärjää Botswanassa hyvin, sillä se on maan virallinen kieli, mutta saimme pian huomata, että käytännössä myös setswanan perusteista on suurta hyötyä.

Kapealta ensivaikutelmaltaan Botswana ja Gaborone muistuttavat hyvin paljon naapurimaataan Namibiaa ja sen pääkaupunkia Windhoekia. Maria kuvasi Botswanaa hyvin länsimaiseksi ja siltä paikoin tuntuukin, kuten välillä Namibiassakin. Etenkin ostoskeskukset ja meidän kotimme voisivat sijaita missä tahansa päin Eurooppaa. Toki luonto, ihmiset ja heidän huomionsa meitä valkoisia kohtaan muistuttavat että olemme toisella puolella maailmaa. Olemme nähneet vasta vähän, joten luulen että hiljalleen alan ymmärtää tätä maata ja sen erilaisuutta paremmin. Yhtenä suurena erona on tietenkin se, että auringon pian kuuden jälkeen laskiessa ei ulkona ole syytä enää yksin liikkua. Siksi päivärytmikin on jo muutamassa päivässä kääntynyt enemmän auringon mukaan kulkevaksi: aikaisin ylös ja aikaisin nukkumaan.

Iltaisin nukkumaan käydessäni ja uusia ääniä kuunnellessani olen lukenut Oulun kodin kirjahyllyn tyhjennyksestä mukaan lähteneestä kirjasta Lepään palmumatollani ja rukoilen - Afrikkalaisia rukouksia (SLS 1970) seuraavaa iltarukousta:

Aurinko on jo laskenut.
Olen sammuttanut valot, ja vaimo ja lapset nukkuvat jo.
Eläimet metsässä ovat peloissaan,
samoin matoillaan makaavat ihmiset.
Heille on päivä ja sinun aurinkosi rakkaampi kuin yö.
Mutta minä tiedän kuitenkin,
että jossain kaukana on sinun kuusi
ja sinun silmäsi ja samoin kätesi.
Sen tähden en pelkää.
Sinä olet jälleen tänä päivänä johdattanut meitä ihmeellisesti.
 Kaikki ovat tyytyväisenä ja kylläisinä käyneet matoilleen.
Anna meille unessa virkistys,
niin että huomenaamulla voisimme taas virkeinä ryhtyä tehtäviimme.
Ole kaukana Aasiassa asuvien veljiemme kanssa,
jotka ehkä juuri nyt heräävät.

Aamen. 

Ensimmäisen illan auringonlasku kotioveltamme kuvattuna. 
(Kuva: Riikka)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti